FINSKA SAUNA

Sauna se koristi vekovima unatrag kao jedna od najboljih metoda za opuštanje tela i duha, kao i za detoksikaciju čitavog organizma.  Popularne su širom sveta, a naročito u Finskoj, ne samo zbog hladnog vremena, već i zbog toga što opušta od stresa i doprinosi čišćenju organizma od toksina.

Unutar saune se nalaze klupe na različitim visinama i vrelo kamenje. Ukoliko sedite na višim klupama, temperatura vazduha je nekoliko stepeni veća. Obično se počinje od ležanja ili sedenja na nižem nivou, da bi se organizam postepeno privikao na temperature. Preporučuje se intenzivno zalivanje kamenja, jer se na taj način povećava procenat vlažnosti i jona u vazduhu, što u stvari deluje smirujuće na čovekov nervni sistem.

Temperatura:
Izmedju 80°C i 100°C

Vlažnost vazduha:
 Izmedju 10% i 15%

Preporučeno vreme:
 Izmedju 5 i 15 minuta

Benefiti:
Tokom boravka u sauni dolazi do preznojavanja, što izaziva otvaranje pora i omogućava da odumrle ćelije i nečistoće duboko u koži izadju na površinu. Boravak u sauni jača imunološki sistem, opušta telo od napetosti, pomaže kod bolova u mišićima i uravnotežuje hormone.

Za posipanje vode koristi se velika kašika – Kauha. Posuda u kojoj se drži voda u sauni zove se Kiulu. Voda za polivanje kamenja može biti obogaćena prirodnim aromama, eteričnim uljima: narandže, mente, breze, lavande, borovine i slično. Tako se daje dodatan pozitivan efekat uključivanjem čula mirisa.

Pre ulaska u saunu potrebno je tuširanje kako bi se odstranio znoj, masnoća i nečistoća sa kože. Posle tuširanja se treba obrisati peškirom, jer mokra koža odlaže znojenje. Boravak u finskoj sauni treba da bude od 6 do 15 minuta, u zavisnosti od osobe i podnošenja visokih temperatura.

Po izlasku iz saune provedite nekoliko trenutaka u medjuprostoru pre nego udjete pod tuš. Tuširajte se prohladnom vodom. Prvo hladite ruke i noge, zatim ledja, trbuh, prsa i glavu. Nakon toga napravite pauzu, osvežite se voćem, sokom ili vodom. Takav ciklus se može ponoviti dva do tri puta u toku jedne seanse.

Iako boravak u sauni ima puno benefita, u nekim slučajevima odlazak u saunu se ne preporučuje. Osobe koje imaju povišen krvni pritisak kao i osobe sa jako niskim pritiskom, srčani bolesnici i osobe koje imaju ugradjen pejsmejker, proširene vene, trombozu ili akutne infekcije ne bi trebalo da posećuju saunu. Odlazak u saunu olakšava disanje asmatičarima, ali se ne preporučuje kod akutnih asmatičnih problema. Pored toga odlazak u saunu ne bi trebalo da praktikuju trudnice i mala deca.

Nakon upotrebe saune, krvni sudovi su prošireni, a organizam zagrejan, te je preporučljivo rashladjivanje radi zatvaranja pora i skupljanja kapilara.

U sklopu One Wellness & SPA centra nalazi se i fontana koja prozvodi sitan led namenjen upravo ovoj upotrebi. Ekstremna razlika u temperaturi dovešće do skupljanja krvnih sudova i podsticanja cirkulacija. Upravo ovaj efekat mnogima predstavlja najveću satisfakciju. Ovom metodu rashladjivanja pribegavaju oni koji žele da ekstremnim temperaturnim razlikama izlažu samo odredjeni deo tela. Radi lakšeg navikavanja, uvek krenite od ruku i nogu a potom duž čitavog tela.

Fontanu sa sitnim ledom možete koristiti i nakon upotrebe bio i aroma saune.

Radno vreme

Ponedeljak – Petak: 10 – 22:30h
Subota: 10 – 22h
Nedelja: 10 – 20h

One telefon

One spa adresa

ul. 21 Maj 1, Niš, Srbija